STRUCTURAL DESIGN CONSULTANTS

555 Fayetteville St, Suite 300
Raleigh, North Carolina 27601  |  1+919.825.0295

NC Firm License #P-1591

  • Twitter Basic Black
  • Instagram Basic Black

© 2018 by Scalene Design PLLC

PROJECT

PORTFOLIO

Scalene Design's professionals have designed a wide array of projects varying in size and complexity.  The project portfolio below gives a flavor of our experience and demonstrates the sophistication of owners, architects and projects with whom we have collaborated.

 

TRIPLET    Artist: Ed Carpenter

UC HEALTH GREELEY HOSPITAL

Architect: BSA Life Structures

The 153,000 square foot, 53 bed hospital connects to an adjacent 113,500 square foot health center. The four-story hospital will provide services including emergency, surgery, intensive care, advanced cardiology, radiology, a birth center, and an on-site pharmacy. The hospital is composite steel construction with a braced frame lateral system. The three-story building structure was designed to accommodate future vertical expansion in several areas, including a helipad on top of the future bed tower.

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

CITY OF RALEIGH CRITICAL PUBLIC SAFETY FACILITY

Architect: Clark Nexsen/AECOM

The facility is home to the City's Emergency Operations Center, Emergency Coordination Center, Network Operations Center, Traffic Control Center, and Data Center. Two buildings form the facility, the smaller of which accommodates storage and deliveries as well as hosting the primary control center for the transmission tower located between it and the main building. The main building is five stories containing the major functions. The composite steel structure is designed to withstand impact in the event of a collapse of the adjacent transmission tower, is classified as Occupancy Category IV Essential Facility, and designed to withstand wind speeds of a Category I hurricane.

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

DUKE UNIVERSITY HEALTH AND WELLNESS CENTER

Architect: Duda Paine Architects

The new student health center integrates facilities and services for the advancing of the physical, emotional, and spiritual health of the university community members including counseling and psychological services and a student wellness center with pharmacy, exam rooms and nurses' stations.  The building is a three story wing and a one story pavilion connected by an enclosed walkway. The use of exposed architectural concrete walls on the facade and glue-laminated wood posts and beams serving as the curtainwall support system within the lobby set the design apart.

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

STANHOPE CENTER II APARTMENTS

Architect: Little Diversified Architectural Consulting

The developer revitalized an entire city block within the city's Hillsborough Street Corridor adjacent to North Carolina State University.  The high-density, mixed-use project consists of 800 student housing beds within 300 residential units over 20,000 square feet of street level retail and amenity space below the podium level.  The structural system is a post tensioned cast in place podium slab supporting four and five stories of Type V wood framed construction all surrounding a precast concrete parking structure. The project was one of the first in North Carolina to implement six stories of wood framed construction.

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

VETERANS FREEDOM PARK

Prime Designer: Stewart Engineering, Inc.

Part of the Town's park system, the Veterans Freedom Park is 12 acres dedicated to honoring the sacrifices of American service men and women by providing an inviting and intimate space for visitors to reflect on the history and contributions of our veterans. The 90-foot-tall granite clad monument has a pentagon shaped footprint approximately 20 feet wide which tapers over its full height. At four intervals of the monument’s height, the pentagon reduces by 20 percent, ultimately reducing to a triangular shape for the upper spire. The monument is surrounded by a circular granite paved plaza enclosed by architectural granite walls forming a sheltered space around the spire's base.

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

RUDOLF RESIDENCE

Architect: Finley Design

This modern, lakeside residence features open and unique interior spaces with extensive exterior glazing to maximize views of the spectacular site.  Structural steel, engineered lumber and concrete structural elements were used to help the architect and homeowner capture the vision for this special home.  Located on a lakefront in Virginia’s hurricane coastal region presented significant design demands to accommodate the high wind loads.

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

UNC HOSPITALS HILLSBOROUGH CAMPUS

Architect: ZGF

This new 256,000 square foot, 68 bed community hospital features the main two-story diagnostic and treatment area with a partial basement, a four-story bed tower wing, a 60,000 square foot, three-story medical office building and a central utility plant. The diagnostic and treatment structure was designed for restrictive vibration criteria, specifically in the structural bays containing operating rooms and the imaging department. The central utility plant is a single-story steel framed structure with a large service yard, various mechanical, electrical, and plumbing system supports, cooling tower support structures, pits, and generator pads.

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

NCDoC CENTRAL PRISON MENTAL HEALTH FACILITY

Architect: Elevatus Architecture

The project consists of a 158,000 square foot, five-story mental health facility constructed within North Carolina's Central Prison maximum security complex. The mental health facility is connected to the housing unit and adjacent prison regional medical center via secure corridors.  The mental health facility provides crisis, intensive and residential levels of treatment to the inmates in the North Carolina Prison system.  Also provided within the building are housing units, multi-purpose activity space, a library, group therapy, and outside / rooftop recreation areas. The superstructure is cast in place concrete.

(Photo Copyright: Elevatus Architecture)

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

ECSU SCHOOL OF PHARMACY

Architect: Perkins+Will (The Freelon Group)

The building is dedicated to the Doctor of Pharmacy Partnership Program between UNC Chapel Hill and Elizabeth City State University. The Pharmacy Complex contains general science labs for Pre-Pharmacy students, Biochemistry and Microbiology. Community outreach areas such as the Drug Information Center, Library, AHEC faculty offices, and the 60-70 person classrooms are located on the first floor. IV Simulation and Compounding Labs with three research labs (Biochemistry, Molecular Biology, Medicinal Chemistry) with other classrooms, group meeting rooms, and offices are distributed along the three floors creating a collaborative environment for the students, faculty, and staff.

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

IQVIA OFFICE BUILDING

Architect: Little Diversified Architectural Consulting

IQVIA, an global healthcare company, has a significant presence in a prominent location adjacent to the Research Triangle Park. The tower is 250,000 square feet within 11 stories housing approximately 2,000 employees.  The entrance drive approaches the building over a depressed parking structure which extends three levels below and provides nearly 1,000 parking spaces for employees and visitors.  Generators and other building systems are strategically concealed below a large fountain and water feature running along the building's west side which also serves as a backdrop to an exterior plaza and employee break area.

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

NORTH CAROLINA CANCER HOSPITAL

Architect: ZGF Architects

As North Carolina's only public cancer hospital, the 315,000 square foot, eight-story cancer hospital is the flagship site for UNC Cancer Care and the clinical home of the UNC Lineberger Comprehensive Cancer center.  The building's healing atmosphere includes indoor courtyards and gardens, over 100 exam and treatment rooms, 50 inpatient beds, three linear accelerators and other administrative and treatment spaces. A 400-foot-long curved pedestrian bridge connects the hospital to an adjacent five-story physician's office building and then to an existing parking deck.

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

MERCK OPERATIONS SUPPORT FACILITY

Architect: Perkins+Will (The Freelon Group)

This 38,300 square foot, two-story office building serves as the administrative and support area for a large pharmaceutical manufacturing facility. The building houses offices, cafeteria, conference rooms and security center. The project achieved LEED® Silver certification through the use of composite slab on bar joist floor structures supporting a raised floor system utilized for under floor air distribution. Most of the building structure is exposed and framing was specifically arranged to be visually appealing and steel braced frame connections were carefully detailed for architectural context.

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

WILMINGTON CONVENTION CENTER

Architect: LS3P Associates

The Port City's Convention Center was developed as an economic driver to attract business and to spur activity in downtown Wilmington, NC. The center includes 107,000 square feet of convention space, dedicated to a main exhibit hall, ballrooms and meeting rooms. Also included on the nine-acre project site is a 680-space parking deck and a 12,000 square foot event lawn.  The project was located on a brownfield site which had been used as a construction waste dump for many years. A structural, two-way flat plate slab on grade supported by steel H-pile foundation system was used to contend with the poor site conditions.

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

UNC CHAPEL HILL CAMPUS YMCA BUILDING

Architect: Clark Nexsen

The historic three-story, wood framed structure with basement, originally constructed in 1907, underwent a comprehensive renovation to update MEP systems and meet current life/safety and accessibility codes.  The original architectural elements were restored and attic space was structurally retrofitted to allow it to become occupied space housing the social innovation incubator. An elevator and stair were added to the building. Repair and remediation of a significant portion of the existing load-bearing masonry walls were also required.

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

UNC CHAPEL HILL COBB HALL

Architect: Mitchell Matthews Architects & Planners

This comprehensive renovation of an existing 400 bed dormitory constructed in 1952 included the addition of a five-story, 20,000 square foot wing. The three story building required the upgrade of all systems which necessitated significant structural modifications to the existing cast in place concrete structure to accommodate new MEP systems.  The addition was made to the building to provide new lounges, study rooms, elevators and stairs for the facility.  The addition structure is cast-in-place concrete.

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

AVEMORE CLUBHOUSE AND APARTMENTS

Architect: Cline Design

The project included the development of a luxury, multi-building 280-unit apartment complex consisting of three and four story, wood framed buildings.  A main feature of the complex is the striking stand-alone two level clubhouse and amenity building. The clubhouse structural system is conventionally stick framed load bearing walls supporting prefabricated wood floor and roof trusses. Plywood shear walls are used for lateral force resistance and the foundation system is a slab on grade with integral turndown beams.

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

CATS LIGHT RAIL VEHICLE MAINTENANCE FACILTY

Architect: Odell

A composite steel superstructure was used for the 75,000 square foot multi-use facility which is home to train maintenance areas, control center, and a mezzanine office area. The facility was designed to accommodate incoming and outgoing train traffic and to store the South Corridor’s fleet of light rail vehicles during their maintenance and servicing within the facility. The existing site had been previously filled with substantial depths of uncontrolled fill which required the use of a combination micropile and driven H-pile foundation system to support the structure over the uncontrolled fill. The structural design also incorporated equipment and track loading, multiple pit and mezzanine platforms, and supports for multiple cranes and lifts.

Project was executed by Scalene Design's employees while at a previous employer. In all cases, our employees served as the project manager and engineer of record for the projects listed.

Please reload